Hond gescheurde voorste kruisband? Opereren!

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Rust is vaak niet voldoende en kan de blessure verergeren

Een voorste kruisband is in een mum van tijd gescheurd. Tijdens het spelen bijvoorbeeld als de hond in een kuil stapt waardoor de knie zich overstrekt of als er een onverwachte draaibeweging met de achterpoot wordt gemaakt.  

Een hond met een gescheurde voorste kruisband krijgt in eerste instantie vaak rust voorgeschreven van de dierenarts in combinatie met een pijnstiller/ontstekingsremmer. Maar meestal is er een operatie nodig om de poot volledig te laten herstellen. “Als mensen deze blessure hebben, wordt rust aangeraden, gevolgd door fysiotherapie om de hamstrings te versterken. Bij een hond is lastiger om de poot niet of minimaal te belasten en vervolgens oefeningen te doen. Vandaar dat een viervoeter meer gebaat is bij een operatie”, vertelt drs. Marjan Govers, dierenarts specialist orthopedie en neurochirurgie bij De Wagenrenk.

Middelbare leeftijd

In de 25 jaar dat drs. Govers werkzaam is bij het veterinair specialistisch dierenziekenhuis, is een gescheurde kruisband één van de meest voorkomende operaties die zij uitvoert. “Soms doen we er wel vijf op een dag. We zien deze blessure veel bij honden van middelbare leeftijd. Bij jonge honden scheurt de voorste kruisband meestal niet maar scheurt de aanhechting aan het bot kapot”, vult zij aan.

De grote hoeveelheid ervaring met deze blessure maakt ook dat dierenarts Govers aanraadt de operatie te laten uitvoeren door een specialist. “Eerstelijns dierenartsen kunnen deze ingreep wel doen, maar voor de meesten van hen is het geen routine. Hoe vaker je een operatie uitvoert, hoe beter je deze in de vingers krijgt.”

Fasciestrip-methode

Daarbij ziet de specialist dat er ongeveer elke vijf à zes jaar een nieuwe behandelmethode opduikt. “Deze wordt dan massaal uitgevoerd, zonder dat de lange termijn resultaten bekend zijn. Ik gebruik de fasciestrip-methode (herstel met lichaamseigen materiaal, in dit geval van de peesplaat van de dijbeenspier) welke ook bij mensen wordt toegepast. Hiervan weten we dat het herstel goed is.” 

Nog een voordeel van een specialist is dat zij bij De Wagenrenk ruim de tijd nemen voor patiënt en baasje. “Ik plan drie kwartier consult in per cliënt omdat ik duidelijk wil vaststellen wat het probleem is. De Wagenrenk is een stichting zonder winstoogmerk en hoeft daarom geen productie te draaien. Ik vind dat heel prettig werken.”

Volgens de specialist is het van belang dat een gescheurde voorste kruisband zo snel mogelijk wordt hersteld. “Als je de hond ermee laat doorlopen, komt er eerst vocht in de knie. Daarna ontstaat er artrose. Duurt het nog langer dan kan er bindweefsel ontstaan en dat maakt de kans op volledig herstel kleiner.”

Over het algemeen komt zo’n 97% van alle patiënten van een gescheurde voorste kruisband er weer volledig bovenop. “Als dat niet het geval is, is er vaak sprake van een extra aandoening of ziektebeeld”, vult dierenarts specialist Marjan Govers aan.

Als baasje kun je niet zo veel doen om te voorkomen dat je huisdier deze blessure krijgt. “Zelfs als de honden aangelijnd zijn kan het gebeuren.” Overigens komt de blessure ook voor bij kleine honden en zelfs katten. Bij hen kan soms de genezing wel met rust worden bereikt.

Govers

Drs. Marjan Govers is dierenarts specialist chirurgie orthopedie en neurochirurgie bij De Wagenrenk