Chronische oorklachten zijn op te lossen

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Allergie, hormonale problemen of een auto immuunziekte kunnen oorzaak zijn

Een oorontsteking, een wat rood oor, jeuk of viezigheid in het oor van de hond lijkt vrij onschuldig. Het is ook niet ernstig als dat een keertje voorkomt, maar als uw huisdier twee à drie keer per jaar bij de dierenarts zit vanwege pijnlijke of jeukende oren, dan gaat er iets mis.

“Als een hond chronisch last heeft van zijn oren, is er vaak sprake van een dieperliggende oorzaak”, zegt de dierenarts specialist dermatologie. “Denk bijvoorbeeld aan een huidallergie/atopische reactie (ontstekingsreactie op stoffen uit de omgeving bv huisstofmijt), hormonale problemen, auto immuunziekte of verstoring van de talgproductie.” De binnenkant van een oor bestaat uit huid. Dus in geval van een huidallergie is het oor één van de eerste plaatsen, samen met de oksels, liezen, voeten en snuit, waar zich die allergie gaat uiten.

Antibiotica

Veel hondeneigenaren lopen al jaren bij hun dierenarts om de problemen onder controle te krijgen. “Niet elke dierenarts denkt aan een onderliggend probleem en gaat de ontsteking keer op keer te lijf met antibiotica. De bacterie die de ontsteking veroorzaakt, wordt op een gegeven moment resistent en dan gaat het van kwaad tot erger; soms wel tot bloedende en pussende oren aan toe.”

Volgens de dermatoloog kun je als eigenaar het best zo snel mogelijk op zoek gaan naar de oorzaak van het terugkerende probleem. “Hoe sneller je het adequaat aanpakt, hoe groter de kans op volledig herstel. Ik heb wel honden hier bij De Wagenrenk gehad waar al jaren mee aangemodderd werd. Ook bij hen krijgen we de chronische aandoening meestal onder controle, maar vaak alleen met een levenslang onderhoud in de vorm van goed schoonhouden en medicijnen of druppelen.”

Rassen die vaker dan gemiddeld met oorproblemen kampen:

  • spaniel
  • labrador
  • Franse en Engelse bulldog
  • westie
  • sharpei
  • chow chow

(Kanttekening: elke hond kan oorklachten krijgen!)

oorklacht-hond-acuut-stadium-roodheid-vettigheid

Acuut stadium met roodheid en vettigheid van zowel de oorschelp als de gehoorgang

De dierendermatoloog probeert aan de hand van een vragenlijst voor de baas en een volledig lichamelijk onderzoek van de hond te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van de chronische oorproblemen kan zijn. “Als ik dat in kaart heb, ga ik op zoek naar andere medicijnen dan antibiotica, waarmee we bijna altijd de pijn en de problemen weg kunnen nemen of tenminste flink kunnen verminderen.”

 

oorklacht-hond-resistente-bacterie    oorklacht-hond-resistente-bacterie-zwarte-uitvloeiing

Oor met resistente bacterie, waarbij pus of juist zwarte uitvloeiing gezien wordt

oorklacht-hond-dichtgewoekerde-gehoorgang

Vergevorderd stadium met dichtgewoekerde gehoorgang

Klapperen met de oren

Een enkele keer is de aandoening zo ver gevorderd dat geen enkel medicijn nog soelaas kan bieden. De hond houdt pijnlijke, jeukende en kapotte oren. “In dat geval bespreek ik met mijn collega-dierenarts chirurg drs. Marjanne Zaal of het een oplossing biedt om de externe gehoorgang operatief te verwijderen. In dat geval wordt de hond aan dat oor doof, maar de klachten zullen verdwijnen. En daarmee de pijn, de jeuk en het constant klapperen of flapperen met de oren.”

De dierenarts-dermatoloog benadrukt dat het voor elke hond met chronische oor of huidklachten zin heeft om op zoek te gaan naar de echte oorzaak. “Daarvoor is soms een bezoek aan een specialist nodig, maar gun uw hond een leven zonder oorpijn en jeuk. Wij kunnen het bijna altijd oplossen…”