Specialistisch dierenarts soms nodig

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Live meekijken in operatiekamer van De Wagenrenk

Wat is het verschil tussen een dierenarts bij u om de hoek en een veterinair specialistisch centrum? Wanneer gaat u met uw hond of kat naar uw eigen dierenarts en wanneer moet u naar een dierenziekenhuis?

Het werkt eigenlijk hetzelfde als voor mensen. Met de eerste klachten gaat u naar de huisarts, met uw dier naar de dierenarts. Dit noemen we de eerstelijns huis/dierenarts. Als hij of zij het niet op kan lossen, wordt u doorgestuurd naar een specialist (oogheelkunde, dermatologie, chirurgie, orthopedie, oncologie, radiologie, tandheelkunde, urologie). Voor de specialistische dierenziekenhuizen geldt dan ook dat u een verwijzing nodig hebt van uw eigen dierenarts. Natuurlijk kunt u zelf om een verwijzing vragen als u graag wil dat een specialist naar de aandoening kijkt. Soms is het echt in het belang van het dier.

 

Nienke op bezoek bij de WagenRenk

Operatiekamer

Zo waren we te gast in de operatiekamer van drs. Marjanne Zaal, specialist chirurg bij De Wagenrenk. Patiënt was een border colli met een hernia perinealis, waarbij een hond veel moeite heeft met poepen. Deze aandoening is alleen te herstellen met een operatie.

Bij het maken van een snede in het achterste van de hond werd al snel duidelijk dat het deze keer geen eenvoudige operatie zou worden. De hond had iets overgewicht en daardoor flink wat vet op zijn billen. Dit maakte het voor de chirurg lastiger de juiste pezen en weefsels te vinden om de hernia te herstellen.

In principe wordt deze operatie uitgevoerd met één assistente, die vooral het welzijn van de hond tijdens zijn narcose goed in de gaten houdt. In dit geval werd er een extra assistente bij gevraagd – die dan ook beschikbaar is in een veterinair centrum – om de chirurg te helpen bij de operatie.

Omdat drs. Zaal zo ervaren is, slaagde zij erin de spierwand, die kapot of zelfs weg is bij een hernia perinealis, te herstellen. De border colli is er gelukkig weer helemaal bovenop gekomen en kan weer een stuk makkelijker zijn ontlasting kwijt.

Als eigenaar van een huisdier kunt u altijd een verwijzing naar een specialistisch dierenziekenhuis aan uw dierenarts vragen. Waar de kennis van een eerstelijns dierenarts soms stokt, gaat deze bij een veterinair specialistisch centrum verder. De specialisten kunnen uw favoriete viervoeter er heel vaak weer bovenop helpen.

Drs. Marjanne Zaal, specialist chirurg bij De Wagenrenk.