Meer oogafwijkingen bij rashonden?

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Nieuwe manier van registeren ECVO bij de bestrijding van erfelijke oogaandoeningen

Eigenaren en fokkers van rashonden kunnen een beetje schrikken van de uitkomsten van het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen. De onderzoeksformulieren worden volgens nieuwe richtlijnen ingevuld waardoor in sommige gevallen meer aandoeningen zijn aangevinkt. Hierdoor líjkt het of een bepaald ras opeens een hogere kans loopt op een erfelijk oogafwijking of oogziekte.

“Dit is niet het geval”, stelt dr. Frans Stades, dierenarts, specialist oogheelkunde, direct gerust. Dr. Stades is voorzitter van het Nederlandse dierenartsenpanel van de European College of Veterinary Ophthalmologists of ECVO, dat deze oogonderzoeken mag uitvoeren bij rashonden en raskatten. “We hebben de notering van de bevindingen iets aangepast, zodat minder discussie en verschillen ontstaan over en bij de invulling van het ECVO-formulier, vooral internationaal.”

Nota bene

Voorheen werden alleen de erfelijke aandoeningen waarbij er een grote kans bestaat dat deze ook tot de ziekte zal leiden aangevinkt. Bij oogafwijkingen die nog in studie waren, werd bij bepaalde rassen onderaan op het formulier in het vakje ‘VRIJ’ een ‘nota bene (NB)’ genoteerd. Vervolgens werd in het veld ‘commentaar’ aangegeven om welke ziekte het ging. Dit leidde nog wel eens tot discussie.

Bij de nieuwe wijze van invulling worden alle gevonden oogaandoeningen aangevinkt. Ook als er nog geen problemen van deze oogafwijking bij het betreffende ras bekend zijn. De desbetreffende dierenarts oogonderzoeker zal het ingevulde EVCO formulier nader toelichten aan eigenaren en fokkers. Op de website van ECVO is ook al het een en ander na te lezen in de hoofdstukken 8 ‘The Veterinary ophthalmologists’s advice’ en 9 ‘Breeds’ . “Helaas zijn deze hoofdstukken nog niet helemaal compleet”, plaatst dr. Stades als kanttekening.

Wel stelt hij gerust dat de dieren dus niet opeens alle oogziekten ook kunnen krijgen, maar dat alleen de notering is aangepast. “Dit heeft tevens als voordeel dat áls de aandoening in een later stadium toch nog een probleem vormt binnen een ras, we ook direct kunnen achterhalen waar het is misgegaan. Hiermee ligt deze manier van registreren in de lijn de Raad van Beheer, waarbij van rasverenigingen wordt gevraagd prioriteiten voor de bestrijding van álle binnen een ras bekende erfelijke afwijkingen vast te stellen. We willen er alles aan doen om de erfelijke aandoeningen terug te dringen.”

De brief met de wijzigingen zal binnenkort via de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied naar de rasverenigingen worden gestuurd, maar is hier ook al te lezen.

Stades

Dr. Frans Stades is dierenarts, specialist oogheelkunde en Diplomate
van het European College of Veterinaire Ophthalmologists (ECVO)