De voorste kruisband is een ligament welke in de knie tussen het bovenbeen en onderbeen vastzit. Hij loopt als een hand in de broekzak. Bij honden en katten kan deze traumatisch scheuren, maar ook komt het vaak voor dat het vanaf jonge leeftijd al rafelt en dan op een gegeven moment scheurt. Dan is er sprake van een voorste kruisband ruptuur. De knie is dan instabiel, aangezien elke keer dat de hond op de poot staat het onderbeen naar voren schuift. Door deze instabiliteit kan ook de binnenste meniscus (een van de stootkussentjes in de knie) scheuren, dan zal de hond/kat nog meer last hebben en de poot nagenoeg niet meer willen belasten.

Er zijn verschillende operatie technieken om te zorgen dat de knie weer stabiel wordt. Voordat de knie gestabiliseerd wordt, zal er altijd een gewrichtsoperatie plaatsvinden zodat de resten van de voorste kruisband verwijderd kunnen worden en de menisci gecontroleerd kunnen worden op scheuren.

De volgende operatie technieken bieden wij aan in onze kliniek:

Teugel-van-Flo

Teugel van Flo

Middels een nylon teugel wordt dezelfde hoek als de voorste kruisband gemaakt buiten het gewricht.

Fasciestrip-techniek

Fasciestrip techniek

Dezelfde hoek als bij de teugel van Flow wordt gemaakt buiten het gewricht, echter nu met lichaamseigen materiaal.

TPLO

TPLO (Tibia plateau leveling osteotomy)

Hierbij wordt de hoek van het tibia plateau (het gewrichtsvlak van het scheenbeen) teruggebracht naar 6 graden, een neutrale hoek. Wanneer de hond dan de poot belast zal het onderbeen niet naar voren glijden. Een voorste kruisband is zodoende niet meer nodig.

.

Graag leggen wij u tijdens het consult uit welke techniek het beste voor uw dier is en welke wij adviseren.