Bij uw huisdier is er (mogelijk) sprake van een aandoening van hersenen, ruggenmerg, zenuwen of spieren. In dat geval kan uw dierenarts u doorverwijzen naar onze poli neurologie. Hier kunt u een consult inplannen bij onze internist.
Symptomen die een dier met een neurologische aandoening kan laten zien zijn erg divers. Het kan heel specifiek zijn zoals epileptische aanvallen, ongecoördineerd lopen, een scheve kophouding of een verlamming, maar de klachten kunnen ook heel aspecifiek zijn zoals bijvoorbeeld sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, pijn of veranderd gedrag.
Neurologische aandoeningen bij gezelschapsdieren
Bij de Wagenrenk worden voornamelijk honden en katten gezien met uiteenlopende neurologische klachten. Enkele voorbeelden zijn:
- Epileptische aanvallen
- Hersenvliesontsteking
- Evenwichtsstoornissen
- Bewegingsstoornissen (zoals tremoren)
- Plotselinge blindheid
- Verlamming (geheel of gedeeltelijk) bijvoorbeeld door een hernia of trauma
Consult op de poli neurologie
Het consult begint altijd met een anamnese. Dit houdt in dat de internist u vragen stelt over de aard van de klachten, maar bijvoorbeeld ook over de ziektegeschiedenis van uw dier. Zo probeert de internist in de basis een beeld te krijgen van de klachten
Daarna wordt er een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd, gevolgd door een neurologisch onderzoek. Tijdens het neurologisch onderzoek kijken we naar hoe het dier staat en beweegt en testen we diverse reflexen. In sommige gevallen kijkt ook de specialist van de poli orthopedie mee met het onderzoek wanneer er wordt gedacht aan een hernia.
Soms wordt er ook wat bloed afgenomen om de functie van sommige organen te beoordelen en om enkele specifieke aandoeningen uit te sluiten. Verder aanvullend onderzoek kan bestaan uit beeldvorming, zoals een CT-scan of een MRI-scan. Hiermee kunnen de hersenen, het ruggenmerg en sommige zenuwen het beste in beeld worden gebracht. In een enkel geval is het noodzakelijk om hersenvocht of biopten af te nemen en te onderzoeken.
Tijdens het consult bespreekt de internist altijd wat een CT- of MRI-scan inhoudt en wat het kan opleveren voor het dier.

Behandeling neurologische aandoeningen
De behandeling van neurologische aandoeningen is divers en afhankelijk van de diagnose.
Het kan bestaan uit een medicamenteuze behandeling, bijvoorbeeld bij epilepsie. In andere gevallen verwijzen kan de behandeling bestaan uit een operatie. De behandelopties zullen uitgebreid met u worden besproken.
Neurochirurgie
Wanneer chirurgie van de wervelkolom noodzakelijk is, kunt u terecht bij onze orthopeed Dr. Hendrik-Jan Kranenburg. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van neurochirurgie. Na het doen van promotieonderzoek naar rugproblemen bij de hond, zijn specialisatie opleiding en ruim 10 jaar ervaring is hij in het bijzonder gespecialiseerd in verschillende rug- en nekhernia operaties. Inmiddels heeft hij meer dan 500 van deze operaties succesvol uitgevoerd.
Naast het opereren van rug- en nekhernia’s kunt u bij ons ook terecht wanneer er sprake is van een breuk van één of meerdere ruggenwervels (bijvoorbeeld na trauma), ontsteking van een zenuw of ruggenwervel of tumoren vanuit een zenuw of ruggenwervel.
Meer informatie of een afspraak inplannen?
U bent van harte welkom bij de Wagenrenk. U kunt bij ons terecht na verwijzing van uw dierenarts. Voor het inplannen van een afspraak kunt u op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur telefonisch contact opnemen via 0317 419 120. Voor spoedgevallen (bijvoorbeeld bij verlamming door vermoedelijke rug- of nekhernia) kan uw dierenarts ook buiten onze openingstijden contact met ons opnemen.
Had u graag meer informatie gewild of bent u benieuwd wat we voor u en uw dier kunnen betekenen? Ook dan staan we u uiteraard graag te woord.