Mevr. Valerie Jonckheer-Sheehy, dierenarts-specialist gedrag

 

Protocol behandeling van vuurwerkangst voor honden en katten

Elk jaar hebben veel honden en katten last van het afsteken van vuurwerk rondom oudejaarsavond. Mocht uw huisdier er last van hebben probeer dan dit probleem te vermijden. Ga indien mogelijk met uw huisdier naar een vuurwerk vrije locatie. Of breng het dier naar een goed pension waar hij/zij het prettig vindt en waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Zorg dat u volgend jaar op tijd naar de dierenarts gaat voor een advies over het behandelen van vuurwerkangst. Bent u al bij de dierenarts geweest? Moet uw dier toch blootgesteld worden aan vuurwerk? Volg dan dit advies:

1. Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig ook als ze al in behandeling zijn geweest voor vuurwerkangst. Geef uw hond of kat zijn/haar medicatie op tijd. Beter te vroeg dan te laat! Ook kunt u speciaal voor honden ontwikkelde oordoppen, een koptelefoon en/of brillen gebruiken om de prikkels van het vuurwerk te verminderen. Gebruik deze echter nooit zomaar bij uw hond. Volg mijn protocol of dat van uw eigen dierenarts voor specifieke instructies voor uw huisdier.

2. Als u denkt dat de kans bestaat dat er vuurwerk zal worden afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat een andere volwassene in huis is. Laat nooit een hond of kat alleen, als ze mogelijk een zeer angstige of fobische reactie op het afsteken van vuurwerk hebben.

3. Hang borden bij de ramen en deuren met het verzoek aan mensen om zo ver mogelijk met vuurwerk bij uw huis vandaan te blijven omdat de hond/kat zeer bang is voor vuurwerk. Ook kunt u in de dagen voorafgaand aan het vuurwerk uw buren informeren dat uw hond of kat er enorm last van heeft en hen verzoeken geen vuurwerk in de achter-of voortuin af te steken, maar afstand te houden. Helaas zal in sommige gevallen een dergelijk verzoek mensen aanmoedigen om juist wel vuurwerk af te steken. Mocht u dit van te voren vermoeden volg dan dit specifieke advies niet op.

4. Zorg dat u uw hond op tijd uitlaat op oudejaarsavond. Laat uw hond altijd aangelijnd uit, zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt. Als uw hond wegrent wordt zijn/haar gedrag intern (in de hersenen) beloond. Dit noemen we zelfbelonend gedrag: uw hond lost zijn/haar probleem op als hij/zij na de vlucht niet meer aan de prikkel (het geluid/zicht/geur van vuurwerk) is blootgesteld. Dit wordt als belonend beschouwd en uw hond zal het dus vaker gaan doen. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsavond; houd ze altijd binnen.

5. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken, jaloezieën en deuren dicht (dit dempt niet alleen de geluiden maar ook de lichtflitsen van afgestoken vuurwerk).

6. Laat wel wat lampen branden en zet de radio en/of televisie aan (dit dempt de geluiden van buiten af).

7. Mocht u zelf van het geluid van het afgestoken vuurwerk schrikken, zorg dat u snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan uw huisdier.

8. Als uw hond volledig in paniek raakt, aai hem/haar dan niet want dat kan tot opwinding en beloning leiden. In plaats van uw hond te aaien, houdt u hem/haar stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseert u hem/haar met lange/diepe handbewegingen. Dit is iets heel anders dan hem/haar belonen voor het vertonen van schrikachtig gedrag. Maar let op, een hond die echt weg wil, kan gaan bijten als u probeert om hem/haar tegen te houden. Ken uw hond. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Als de hond echt weg wil, laat hem/haar los. Probeer niet een angstige kat die in paniek is, vast te houden. Mocht de kat bij u op schoot willen zitten, dan kan dat.

9. U hoeft uw hond of kat niet te negeren als hij/zij angst vertoont. Probeer het dier naar zijn/haar veilige plek te brengen en praat tegen hem/haar op een rustige, kalmerende, normale manier. Als het dier fysiek contact zoekt en daarvan rustiger wordt, biedt dat dan ook aan. Laat de hond lekker tegen u aanliggen of de kat bij u op schoot komen, als hij/zij daar behoefte aan heeft. Probeer het dier af te leiden door te spelen of andere leuke dingen te doen (dan wordt vuurwerk door de hond gekoppeld aan iets positief).

10. Beloon uw dier royaal als hij/zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken en het dier rustig blijft of even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt .

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?

1. Gebruik de plek waar uw hond of kat zichzelf verstopt als hij/zij angstig wordt of rust zoekt. Als hij/zij nog niet zo’n plek heeft, creëer er dan eentje. Kies in de woonkamer waar het gezin verblijft een hoek zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan of als het dier dat liever heeft een plek waar het in de buurt van mensen is. Of kies een inpandige (kleine) ruimte (bv een badkamer), die goed afgeschermd is van deuren en ramen. Train de hond om naar deze plek te gaan om rust te vinden of laat hem/haar op het lievelingskleed of -kussen gaan liggen in de ‘veilige haven’. Voor katten kunt u het kattenmandje of -bedje daar naartoe brengen. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop. Dit is ook prima.

2. Nu de veilige plek is gecreëerd moet de hond of kat leren dat dit de plek gaat worden waar hij/zij als hij/zij angstig is heen kan gaan om te kunnen ontspannen. Dit kunt u bereiken door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voor het dier daar inloopt, zegt u het woord “haven” (een ander woord is ook prima zolang het niet op een andere manier gebruikt wordt bij het dier). Als de hond de bench in gaat of op het kleed/kussen ligt of de kat in het mandje/bedje gaat, dan beloont u het dier met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2-3 x per dag gedurende 1 tot 2 weken tot de hond het commando volledig begrijpt. Als de hond het snapt kunt u hem/haar af en toe gaan belonen met een (kauw)botje of gevulde Kong tussendoor, zodat hij/zij ook wat langer op zijn/haar veilige plek blijft. Katten kunnen beloond worden met het gebruik van Pipolinos, ander speelgoed of iets lekkers dat geschikt is voor katten. Blijf wel bij de hond of kat in de buurt en zorg dat u zichtbaar voor hem/haar bent als hij/zij op zijn veilige plekje is.

3. Wanneer uw hond of kat onrustig wordt, omdat er vuurwerkgeluiden zijn, geef hem/haar dan rustig het commando “haven” en breng hem/haar naar de veilige haven (als hij/zij er zelf dan al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers waar hij/zij even zoet mee is om hem/haar af te leiden. Heeft hij/zij hier geen interesse in, laat het dan gewoon liggen. Het kan best dat hij/zij het later wel pakt. Wil het dier niet naar deze plek gaan? Dwing hem/haar dan niet, want dan wordt de plek als eng beschouwd.

4. Sommige honden worden rustiger in een bench. Mocht uw hond al gewend zijn aan een bench dan kunt u proberen om de bench te gebruiken als zijn/haar veilige haven. Plaats de bench voor uw hond op een rustige plek en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Maar let op want sommige honden vinden het verschrikkelijk om in een bench te zitten als ze angstig zijn. Als uw hond hier problemen mee heeft, plaats hem/haar dan niet in een bench. Zet uw kat niet in een bench.

5. Zorg dat de deur naar de ruimte waar de veilige plek is, altijd open is, ook als u niet thuis bent (het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft bij het dier als er vuurwerk afgestoken wordt), zodat hij/zij er zich altijd kan terug trekken als hij/zij daar behoefte aan heeft. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat.

Waarschuwing: Uit wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring weten we dat veel honden met vuurwerkangst ook andere geluidsfobieën hebben en sommigen hebben ook verlatingsangst en/of een gegeneraliseerde angststoornis. (Alhoewel katten ook verlatingsangst kunnen hebben is de relatie met vuurwerkangst niet bewezen bij katten). Vaak beseffen eigenaren het niet dat hun hond ook verlatingsangst heeft. Wees alert. Laat uw huisdier niet lijden. Ga altijd naar uw dierenarts toe als u vermoedt dat uw huisdier een geluidsfobie heeft!