Orthopedie

Binnen de discipline orthopedie houdt drs. Marjan Govers zich bezig met patiënten die verwezen worden in verband met problemen aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen aandoeningen zijn van gewrichten, spieren en botten. Zowel bij jonge als oude dieren komen diverse problemen voor met betrekking tot de voortbeweging. Dat kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook aandoeningen welke erfelijk zijn of ontstaan zijn door trauma, bijvoorbeeld door een val of aanrijding.

Afhankelijk van de aandoening zal na het klinisch onderzoek besloten worden om eerst nader onderzoek uit te voeren, of om over te gaan tot behandeling. Het nader onderzoek kan bestaan uit röntgenonderzoek, bloedonderzoek, uitvoeren van gewrichtspuncties of nemen van biopten. Een behandeling kan bestaan uit medicatie, verband, spalk, operatie of een combinatie hiervan.

Tijdens het poliklinisch bezoek wordt alles duidelijk met de klant doorgenomen en vindt er steeds overleg met de klant plaats. In geval van een operatie zal altijd op korte termijn een afspraak gemaakt worden, vaak kan de operatie nog in dezelfde week plaats vinden, in geval van een spoedoperatie natuurlijk nog op dezelfde dag.

De meest voorkomende orthopedische problemen worden hieronder op een rijtje gezet.

 • Gescheurde kruisband; een aandoening voorkomend bij met name de hond van verschillende rassen en leeftijden. Er zijn een tal van chirurgische opties mogelijk, maar wij bieden een techniek waarbij er gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen materiaal. Dit is een techniek met uitstekende resultaten, zonder gebruik van implantaten en de mogelijke complicaties die daaruit voortvloeien.
 • Patella luxatie; hierbij schiet de knieschijf steeds uit zijn groeve.
  Klinisch; er zijn verschillende opties om dit te behandelen en deze opties verschillen per dier.
  Patella-screening: hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met Drs. Marjan Govers
 • Elleboogdysplasie/Heupdysplasie; behandeling hiervan varieert afhankelijk van de ernst/leeftijd van bewegingsadvies en pijnmedicatie tot het uitvoeren van een operatie.
 • Dit kan voorkomen bij hond kat en kan soms niet-chirurgisch, maar dient soms chirurgisch behandeld te worden.
 • Schouderproblematiek; o.a. osteochondrosis en bicepsproblematiek.
 • Traumatische gebeurtenissen met botbreuken tot gevolg kunnen voorkomen in allerlei botten in het lichaam. Afhankelijk van de locatie en het type breuk zullen deze behandeld worden met rust, een spalk, een plaat of pinnen.

Neurochirurgie

Hernia’s kunnen voorkomen in de nek en rug leidend tot verlammingsverschijnselen of nekpijn. Dit kan medicamenteus of chirurgisch behandeld worden afhankelijk van de ernst van de situatie.

 • Hersen-/ruggenmergtumoren of andere tumoren uitgaande van zenuwen. Afhankelijk van de uitgebreidheid, de locatie en het type tumor kunnen deze verwijderd worden.
 • Lage rugpijn. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door druk uitgeoefend op het ruggenmerg door een uitpuilende tussenwervelschijf.

De neurochirurgie omvat operaties welke te maken hebben met het zenuwweefsel. Dat zijn voornamelijk hals- en rughernia’s.

Voor het onderzoek op Patella-luxatie, dat door steeds meer rasverenigingen verplicht wordt, is geen verwijzing van uw dierenarts nodig. Wel verzoeken we u om een duidelijk leesbare copie van de stamboom en het eigendomsbewijs van te voren naar de balie te sturen zodat de benodigde formulieren voor het onderzoek klaar gemaakt kunnen worden.

Marjan-Govers-Specialist-Orthopedie-Neurochirurgie

Marjan Govers

Dierenarts Specialist Chirurgie Orthopedie & Neurochirurgie