Nieuwe samenstelling team interne geneeskunde

Drs. Marieke van der Kooij
Dierenarts Specialist Interne Geneeskunde

Dr. Giora van Straten
Dierenarts Specialist Interne GeneeskundeBeste collega’s

Stichting De Wagenrenk bestaat al bijna 65(!) jaar als onafhankelijk Diergeneeskundig Specialistisch Centrum in Nederland. De – van oudsher – ideële doelstelling van de Wagenrenk is het toegankelijk maken en in stand houden van een Diergeneeskundig Specialistisch Centrum (in het bijzonder voor honden en katten) met een hoogwaardige kwaliteit van veterinair specialistisch onderzoek, behandeling en zorg. Daarbij streeft de Wagenrenk naar een aanbod van Dierenarts Specialisten, die gezamenlijk en in samenwerking met elkaar, een zo breed mogelijk scala aan diergeneeskundige disciplines vertegenwoordigen. Zo kunt u voor (bijna) elke doorverwijzing snel bij ons terecht. Wij zijn blij dat we de laatste tijd een gestage groei hebben kunnen laten zien in ons aanbod, zodat we u en uw klanten/patiënten nog beter van dienst kunnen zijn.

Zoals u verder in deze Nieuwsbrief kunt lezen heeft Paul Mandigers (Dierenarts Specialist Interne Geneeskunde & Neurologie) helaas besloten de Wagenrenk te verlaten. De Wagenrenk wil graag haar aanbod van Dierenarts Specialisten voor u op peil houden en wij zijn daarom verheugd per 1 juni Marieke van der Kooij in de Wagenrenk te kunnen verwelkomen. Zij is onze nieuwe Dierenarts Specialist Interne Geneeskunde. Tevens zal Giora van Straten meer dagen in de Wagenrenk gaan werken. In samenwerking met Marieke van der Kooij zal er vanaf 1 juni dan weer elke dag een Dierenarts Specialist Interne Geneeskunde voor u in de Wagenrenk aanwezig zijn.

U kunt dus vanaf juni elke dag internistische patiënten naar de wagenrenk verwijzen (o.a. Gastro-enterologie (inclusief gastroduodeno-, en colonoscopieën), neurologie, hematologie, nefrologie, hepatologie, cardiologie, endocrinologie en pulmonologie (inclusief tracheobronchoscopieën). Oncologische patienten worden bij voorkeur (maar niet uitsluitend)) op dinsdag en donderdag gezien.

Marieke van der Kooij:
Als geboren en getogen Wageningse, vind ik het erg leuk om op de Wagenrenk te beginnen als internist. Vorig jaar maart ben ik geslaagd voor het Europees Internisten examen (ECVIM) als een van de weinigen in Nederland. In 2006 heb ik mijn studie diergeneeskunde afgerond. Daarna ben ik werkzaam geweest als waarnemer in diverse klinieken en heb ik als spoedarts gewerkt in Amsterdam. Omdat ik veel interesse had in de interne geneeskunde heb ik 2 internships gedaan: eerst een jaar aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada en daarna een jaar aan de Universiteits Kliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Op de UKG ben ik vervolgens nog 4 jaar werkzaam geweest en heb ik mijn SIO opleiding afgerond. De afgelopen tijd heb ik met veel plezier gewerkt op de Lingehoeve. Omdat ik me als dierenarts specialist volledig wil focussen op de interne geneeskunde, heb ik besloten de Lingehoeve na 4 jaar te verlaten voor de Wagenrenk. Binnen de interne ben ik breed georiënteerd, maar ik heb specifieke interesse in de hematologie, infectieziekten en neurologie. Naast het behandelen van patiënten wil ik me ook inzetten om kennis te delen door middel van het organiseren van nascholingen. Thuis zorg ik samen met mijn vriend voor onze twee zoontjes, poes en kippen. In mijn (schaarse) vrije tijd houd ik van wandelen, tuinieren, zingen en paardrijden. Ik zie uit naar een fijne samenwerking en wellicht ontmoeten we elkaar binnenkort een keer tijdens een nascholing.

Giora van Straten:
In 2001 ben ik afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht. Na een jaar in de praktijk te hebben gewerkt ben ik in 2002 begonnen aan de opleiding Specialist Interne Geneeskunde Gezelschapsdieren. Deze opleiding heb ik in 2006 met succes afgerond en binnen de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht heb ik me sindsdien toegelegd op de Nefrologie, de Hematologie en de Gastro-enterologie/hepatologie. De laatste jaren was ik in de Universiteitskliniek verantwoordelijk voor de Gastro-enterologie. In maart 2017 ben ik gepromoveerd op ‘Levershunts bij honden’. Sinds ik in september 2017 in de Wagenrenk ben gaan werken is naast de Interne Geneeskunde de Oncologie voor mij een belangrijk aandachtsgebied.

 

Paul Mandigers verlaat de Wagenrenk

Na 18 jaar werkzaam geweest te zijn bij de Wagenrenk heb ik besloten om mijn carrière een andere wending te geven. Achttien jaar geleden kwam ik om dr. Aleid Lubberink te vervangen. Het zou tijdelijk zijn daar ik ook bezig was met een promotieonderzoek. De insteek was dat ik na mijn promotie weer full time zou gaan werken bij de UKG. Het liep anders. Want al tijdens mijn promotie (afgerond 2005) werd ik gevraagd om het ECVIM-CA congres te gaan leiden. En dat slokte erg veel van mijn tijd op. In enkele jaren tijd wisten dr. Hans Kooistra en ik het te laten groeien van een congres van 400 naar 900 man. In 2006 trouwde ik en ik 2007 kwamen de kinderen. En voordat ik het wist was ik verankerd bij de Wagenrenk en werd ook actief voor het ziekenhuis. Zes jaar ben ik voorzitter van het bestuur geweest om uiteindelijk in 2010 te besluiten dat ik toch een meer wetenschappelijke carrière wilde. Dat is schoorvoetend ingezet. Veel geld was er niet voor onderzoek maar door fondsenverwerving hebben we nu drie promotieplaatsen gecreëerd en onlangs is besloten om de neurologie en neurochirurgie binnen de setting van de UKG eindelijk een volwaardige plaats te geven. Ik werkte al vanaf 2012 half-half bij de Wagenrenk en de UKG maar vanaf 26 april a.s. stop ik geheel bij de Wagenrenk.

Bij de UKG gaat mijn focus de neurologie in de meest brede zin van het woord worden. Samen met mijn directe UKG collega’s en collega’s van bevriende universiteiten gaan we ons richten op betere behandelingen van bijvoorbeeld epilepsie, syringomyelie, ruggenmergsziektes, genetisch onderzoek hiervan en bijvoorbeeld de aanpak binnen
rashondenpopulaties.

Ik dank iedere verwijzer voor het vertrouwen wat ik de vele jarenlang heb gekregen. Het is mijn wens dat ik dit de komende 20 jaar gewoon voort zal zetten in Utrecht. In de loop van 2018 starten we met een neurologie-neurochirurgie centrum en de zorg die ik tot op heden kon geven zal onverminderd, maar ook beter, voortgezet worden in Utrecht.

Paul Mandigers