Angststoornis hond onder controle

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Dierenarts specialist gedrag combineert gedragstherapie met medicijnen

De eigenaren van parson russel terriër Saartje (zie foto) zaten al sinds 2013 met hun handen in het haar. Hun kleine lieverd had na een langdurige oogwond een angststoornis ontwikkeld en deze werd alleen maar erger. Het hondje vertoonde vluchtgedrag, onzindelijkheid, hijgde de hele nacht en stond constant stijf van de spanning. Bezoek in huis, andere honden ontmoeten, onverwachte geluiden; alles was een ramp.

“Saartje had in 2013 een lastig oogprobleem. Ze heeft wel een half jaar met een kap op gelopen, waardoor ze niet achterom kon kijken. Daar is ze heel onzeker van geworden”, vertelt één van de eigenaren. We hebben haar naar een oogspecialist gebracht en zij heeft Saartje gelukkig heel goed geholpen.

Zij besloten met Saartje naar een hondengedragskundige te gaan. “We hebben er wel een aantal gehad, maar de angst leek alleen maar erger te worden. In 2013 zijn we bij een speciale gedragskliniek voor dieren geweest. Daar adviseerde zij ons om onder andere het angstgedrag van Saartje te negeren en er werd een voedingssupplement voorgeschreven. Uiteindelijk heeft het allemaal niets geholpen.”

“Toch zijn we doorgegaan. Er kwam een gedragstherapeut bij ons thuis. Saartje was inmiddels ook erg bang geworden voor grote honden en tot overmaat van ramp werd zij onder het mom van therapie tussen een aantal Duitse herders gezet met een stroomband om haar klein nekje! Als Saartje steun bij ons zocht, moesten we haar negeren en wegduwen als ze tegen ons op sprong. Die therapeut hebben we niet opnieuw uitgenodigd …”, zegt de eigenaar.

Uiteindelijk gaven ze alles op, totdat Saartje vorig jaar in 2016 weer last kreeg van haar oogjes. Vanwege de gedragsproblemen van Saartje, verwees de oogspecialist Saartje door naar een interniste om overige lichamelijke problemen uit te sluiten. Na grondig onderzoek verwees de internist het hondje door de enige dierenarts in Nederland die gespecialiseerd is in gedrag, mevr. Valerie Jonckheer, verbonden aan V.S.C. de Wagenrenk.

Ondersteunen

“Toen zij bij mij kwamen was het eerste wat ik zei: neem kleine Saartje op schoot en biedt haar bescherming en steun als zij dat nodig heeft. Het klein hondje stond te bibberen op de vloer van mijn polikamer. De eigenaren glimlachten. Zij waren al zo blij met die boodschap, want ze hadden altijd begrepen dat een angstige hond niet op schoot mocht”, vertelt dierenarts Jonckheer.

“Ik heb hen juist geadviseerd Saar veel te ondersteunen en haar goede gedrag extra te belonen. Om hen en Saartje te helpen weer positieve ervaringen op te doen, krijgt de hond gedragsmedicatie (psychofarmaca) om de angst te onderdrukken. Dit stelt de hond in staat meer te ontspannen zodat ze weer in staat is om te leren en te ervaren dat er geen nare dingen gebeuren en er eigenlijk alleen maar leuke gebeurtenissen plaatsvinden.”

Volgens de eigenaren is Saartje na één consult bij de dierenarts-specialist gedrag al een ander hondje. “Ze begint langzaamaan weer de oude Saar te worden. Ze wil weer spelen! Vergeet niet, ze is al bijna veertien hè”, zeggen de eigenaren trots.

Zij zijn ontzettend blij dat dierenarts Jonckheer op hun pad is gekomen. “We hadden de moed echt een beetje opgegeven, maar we zijn ontzettend dankbaar dat Saartje nu een ontspannen oude dag mag genieten.”

Valerie Jonckheer is er van overtuigd dat praktisch elke hond en kat met een gedragsprobleem te helpen is. “Het is soms een complexe combinatie van gedragstherapie therapie, het aanpassen van de omgeving van het dier en het correcte gebruik van geschikte psychofarmaca (gedragsmedicatie). Alhoewel het oplossen van gedragsproblemen geduld, geld en inzet van de eigenaren kost,” waarschuwt Jonckheer, “is bijna elk probleem op te lossen of ten minste te verminderen. Mits de eigenaar bereid is om daar aan mee te werken”.  

De gedragstherapeut die een stroomband bij Saartje om deed, bleek geen gediplomeerde gedragstherapeut te zijn. Gediplomeerde gedragstherapeuten zijn o.a. aangesloten bij SPPD.

 

 mevr. Valerie Jonckheer, dierenarts specialist gedrag bij de Wagenrenk