VETERINAIRE GEDRAGSKUNDE

Valerie Jonckheer-Sheehy is dierenarts en Europees Specialist Gedrag Gezelschapsdieren (Diplomate ECAWBM) en Europees Specialist Dierenwelzijn, Ethiek en Recht (Diplomate ECAWBM – BM, AWSEL) en ook de oprichtster van Animalytics.

‘Op heel jonge leeftijd was ik al gefascineerd door het gedrag en welzijn van dieren. Daarom wilde ik dierenarts worden. Omdat ik het dierenwelzijn wilde verbeteren, specialiseerde  ik mij in veterinaire gedragskunde (d.w.z. gedragsproblemen bij dieren), dierenwelzijn, ethische gebruik van dieren en dierenwetgeving.’

Gedragsproblemen bij dieren
Gedragsproblemen bij dieren leiden vaak tot een verstoring in de relatie met mensen. Dit kan leiden tot frustratie of angst bij de eigenaar en onnodig leed bij het dier, terwijl dit probleem vaak effectief te behandelen en te voorkomen is.

‘Het is bekend dat eigenaren sneller van hun dier af willen wanneer zij gedragsproblemen vertonen – veel meer dan wanneer ze last hebben van andere medische klachten. Als jonge dierenarts kwam ik er dan ook vrij snel achter dat dit één van de meest voorkomende redenen is om een huisdier in te laten slapen.

De wetenschappelijke kennis op het gebied van veterinaire gedragskunde ontwikkelt sterk in het buitenland. In Nederland staat deze discipline echter nog in de kinderschoenen. Om u te helpen uw dier beter te begrijpen, heb ik mij hierin gespecialiseerd. Mijn doel is de mens-dierband weer te versterken en zowel de eigenaar als zijn huisdier rust te brengen. Daarmee strijd ik tegen de hoofdreden voor euthanasie bij dieren en hoop ik hun welzijn te verbeteren.”