Brakende hond; ziekte of iets verkeerd gegeten?

Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl

Wel of niet opereren is soms een moeilijke beslissing!

Honden hebben er wel eens een handje van voorwerpen op te eten die daar niet voor bedoeld zijn. Met name jonge honden verkennen de wereld met hun bek. Ze slikken bijvoorbeeld kastanjes, perzikpitten, sokken, schelpen, stukken bot, een bal of stukken van een bal in.

Gelukkig komt het er meestal vanzelf weer uit, zonder dat de hond ziek wordt. Maar het kan ook gebeuren dat de hond stopt met eten, gaat braken of dat de eigenaar gezien heeft dat zijn hond iets geks gegeten heeft. Dan is contact opnemen met een dierenarts verstandig. Zeker als dit een satéprikker betreft. Vrijwel altijd zal er dan besloten worden het dier te opereren om te voorkomen dat de prikker schade aanricht aan de buikorganen.

Maagdarminfectie

Soms weet de eigenaar het niet zeker of de hond iets verkeerd binnen heeft gekregen. In dat geval is het voor de dierenarts veel lastiger om te beslissen wat het beste is om te doen. Een hond kan bijvoorbeeld ook braken door een maagdarminfectie. Dan is opereren helemaal niet zinvol.

Om te bepalen of een hond die overgeeft geopereerd moet worden, kunnen er röntgenopnamen en/of een echo van de buik gemaakt worden. Dierenartsen sturen de baas en hond voor een dergelijk onderzoek regelmatig door naar een specialistische dierenkliniek, zoals De Wagenrenk. Niet alle praktijken beschikken over de juiste apparatuur en daarbij is het aflezen van röntgenopnamen of het goed uitvoeren van een echografisch onderzoek lastig.

De zieke hond komt is dat geval terecht bij drs. Mariëtte Vink-Nooteboom, dierenarts-specialist veterinaire radiologie. “Het vergt veel ervaring en kennis om het maag- en darmstelsel van een hond goed te onderzoeken met behulp van echografie en te zien of er daadwerkelijk iets klem zit in het darmkanaal of dat er een andere reden is voor het braken.”

Is er duidelijk een darmafsluiting zichtbaar door een ingeslikt voorwerp, dan zal de hond geopereerd moeten worden om dit te verwijderen. “Als het echobeeld minder duidelijk is en ik toch denk dat een operatie zinvol is, blijf ik meestal wachten totdat operatief duidelijk is wat er nu echt aan de hand is. Collega-chirurg drs. Zaal voert de operatie namelijk uit en ik wil toch graag weten of ik het juiste advies heb gegeven. Gelukkig blijkt dat ik vaak juist beslis”, lacht de specialistische dierenarts.

Speelgoed

“Laatst werd in onze kliniek een vijf jaar oude staffordshire terriër geopereerd. Na het echo onderzoek van de buik, was er de verdenking op een darmafsluiting, waarschijnlijk door een ingeslikt vreemd voorwerp. En wat kwam eruit? Een stuk van een Kong*. Terwijl de baas hem nooit echt dingen kapot zag maken en laat staan opeten. Gelukkig is de hond er nu weer helemaal bovenop”, komt dierenarts Vink-Nooteboom met een voorbeeld.

Laat het een waarschuwing zijn voor alle baasjes: “Laat je hond liever niet alleen met speelgoed en let op wat hij of zij naar binnen werkt!”

*Op de website van Kong (www.kongcompany.com/nl) staat vermeld dat je verschillend kauwgedrag ziet bij honden en wordt ook gewaarschuwd dat driftig kluivende honden niet alleen gelaten mogen worden met een Kong.

 VinkNooteboom

Dr Mariëtte Vink-Nooteboom is Specialist Veterinaire Radiologie bij De Wagenrenk.